Stress er en naturlig del af livet, men når det bliver for meget, er det vigtigt at tage skridt til at reducere det og passe på både krop og sind

HAR JEG STRESS?


Kender du det?

Du har altid set dig selv som den, der har kontrol over tingene, den der overholder deadlines og endda hjælper andre, når de har brug for det. Du har længe haft styr på alt og klaret det hele med imponerende energi. Du har håndteret mange opgaver på én gang, og det har nærmest givet dig et boost at være så effektiv. Men pludselig sker det uventede – det hele falder fra hinanden. Du forsøger desperat at samle stumperne op, men kræfterne er væk, og overblikket, som du altid har haft, er pludselig forsvundet. Stress har taget over.


Måske har din krop forsøgt at sende dig signaler om, at det var ved at blive for meget, mens du har kæmpet dig igennem en travl hverdag. Desværre har du ikke haft tid til at lytte til dem. Når kroppen pludselig sætter foden ned og siger stop, kan det føles både skræmmende og uforståeligt. Dit hjerte banker hurtigere, tankerne myldrer, du sover dårligt, i det hele taget føles det som om din krop ikke længere vil samarbejde. Det overblik, du plejede at have, er væk, og hvor du før kunne planlægge langt frem i tiden, må du nu nøjes med at tage én dag ad gangen. Selv de mindste opgaver kan pludselig føles uoverkommelige.


Det kan være skræmmende at opleve, men din krops reaktion er helt naturlig. Den fortæller dig, at det er tid til at stoppe op og tage en pause. Hvis du giver dig selv lov til at slappe af og tage det roligt, vil du langsomt begynde at mærke forbedringer. Det kan dog være svært at acceptere, især når du er vant til at være i gang og have styr på det hele. 


Men lige nu er det vigtigste, at du giver dig selv den tid og plads, du har brug for til at komme ovenpå igen. Fokuser på at hvile og lytte til din krop. Jo mere du tillader dig selv at slappe af, jo hurtigere vil din krop kunne begynde at hele. Det kan også være en stor hjælp at tale med venner, der virkelig kan lytte og forstå, uden at dømme eller komme med velmenende råd om, hvordan du kan få det bedre. Del dine bekymringer, når du er klar til det, og hvis du har brug for ekstra støtte, kan en terapeut være en god sparringspartner til at hjælpe dig med at finde ro midt i kaosset og støtte dig i at acceptere situationen og finde ud af, hvad der er bedst for dig.






Symptomer på stress kan variere, men de inkluderer ofte fysiske symptomer som hovedpine, muskelspændinger, søvnbesvær, træthed, maveproblemer og hjertebanken. Psykiske symptomer som angst, irritabilitet, koncentrationsbesvær og humørsvingninger er også almindelige, ligesom adfærdsmæssige ændringer som tilbagetrækning fra sociale aktiviteter, ændrede spise- eller sovevaner, nedsat præstationsevne og øget brug af alkohol eller medicin.

unsplash